AttributesValues
type
Thesis advisor
Author
alternative label
  • Dietary habits, Nutritional Status and Health Parameters in Elderly, from the PAQUID study to the 3C study
dc:subject
  • Thèses et écrits académiques
  • Comportement alimentaire -- France -- Aquitaine (France)
  • Démence sénile -- Facteurs de risque -- France -- Aquitaine (France)
  • Malnutrition -- Chez la personne âgée -- France -- Aquitaine (France)
  • Personnes âgées -- Alimentation -- France -- Aquitaine (France)
  • Dépendance (gériatrie) -- Facteurs de risque -- France -- Aquitaine (France)
preferred label
  • Comportements alimentaires, statut nutritionnel et état de santé des personnes agées, de l'expérience acquise dans PAQUID à la mise en place d'une étude nutritionnelle dans 3C
Language
Subject
dc:title
  • Comportements alimentaires, statut nutritionnel et état de santé des personnes agées, de l'expérience acquise dans PAQUID à la mise en place d'une étude nutritionnelle dans 3C
Degree granting institution
note
  • The aims of this work were to describe dietary habits of elderly people according to sociodemographic factors, and to investigate the relationships between these habits, nutritional status and health parameters. The data come from two longitudinal cohorts : PAQUID, a prospective cohort of 3777 community dwellers aged 65 and over ; and the 3 city study, composed of 9294 subjects recruited in Bordeaux, Dijon and Montpellier. Dietary habits are influenced by several sociodemographic factors and were highly associated with health status and its evolution. This work confirms that having healthy nutritional habits and maintaining a BMI in the normal range could help to increase quality of life in ageing, and suggest the necessity of a nutritional follow-up of subjects at high risk of poor dietary habits.
  • Les objectifs de cette thèse étaient de décrire les comportements alimentaires des personnes âgées de 65 ans et plus, et d'étudier les associations entre ces comportements alimentaires, le statut nutritionnel, et l'état de santé. Les données proviennent de deux études longitudinales : PAQUID, cohorte prospective de 3777 sujets de 65 ans et plus vivant en Gironde et en Dordogne, et l'étude des 3 Cités, constituée de 9294 sujets recrutés à Bordeaux, Dijon et Montpellier. Les résultats montrent que les habitudes alimentaires sont influencées par de nombreux facteurs sociodémographiques et sont associées à l'état de santé et à son évolution. L'ensemble de ces travaux confirme que des habitudes alimentaires saines et le maintien d'un statut nutritionnel normal peuvent aider à conserver une bonne qualité de vie chez les personnes âgées.
dc:type
  • Text
http://iflastandar...bd/elements/P1001
rdaw:P10219
  • 2004
has content type
Spatial Coverage
is primary topic of
is rdam:P30135 of
Faceted Search & Find service v1.13.91 as of Aug 16 2018


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:       RDF       ODATA       Microdata      About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data]
OpenLink Virtuoso version 07.20.3229 as of May 14 2019, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (70 GB total memory)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software